Perakende Sektöründe LFL Raporlama
LFL Raporlama’nın perakende şirketlerindeki önemini detaylandırmadan önce LFL (Like For Like) analizininin temeli olan Perakende Takvimi’ni (Merch Calendar) açıklayalım. Perakende sektöründe 4-5-4 takvimi olarakta adlandırılan bu yapının şirketlerin iş zekası sistemlerinde oluşturulması gerekir.
Perakende sektöründe genel olarak haftalık değerlendirmeler yapılır ve geçen yılın aynı haftasındaki günlerin eşit olması sağlanır. Aksi durumda pazar ve performans koşullarından bağımsız olarak karşılaştırma yapılan dönemler arasında büyüme oranları olumsuz etkilenecektir.
Bir hafta içerisindeki günlerin hafta içi ve hafta sonu etkileri birbirinden farklıdır. Bu farkın etkisinin karşılaştırma yapılan dönemler için aynı olmasını sağlamak LFL Raporlama’nın temelini oluşturur. Örneğin; 2016 Ocak ayında 5 Cumartesi, 5 Pazar günü varken 2017 yılının aynı ayında 4 Cumartesi, 5 Pazar günü vardır. Bu yıllara ait Ocak ayı karşılaştırmasını Perakende Takvimi ne göre yapmazsak doğal olarak bir fark oluşacaktır ve gerçek performansı ölçmekten uzak olunacaktır. Bu etkiyi ortadan kaldırmak için ve LFL Raporlama yapabilmek için Perakende Takvimi düzenlemiştir. Her yıl National Retail Institute” tarafından yayımlanan Perakende Takvimi;
- Yıl, önceki yılı takip ederek, Pazartesi’den Pazar’a 52 haftaya bölünür.
- 4-5-4 haftalık dilimler halinde Perakende ayları oluşturulur. Ocak-Şubat-Nisan-Mayıs-Temmuz-Ağustos-Ekim-Kasım 4’er hafta, Mart-Haziran-Eylül-Aralık 5’er haftadan oluşur.
- Her çeyrek yıl eşit haftadan oluşur.
- Her perakende yılında da eşit 364 gün (7×52 gün)’den bulunur.
- LFL prensiplerine göre, ardışık 2 yıl karşılaştırılırken Merch Yılı ve Merch ayına, haftasına ya da YTD sayacına göre karşılaştırma yapılır. Böylece karşılaştırma ekseninin özdeş olması sağlanır.
Perakende takvimi belli bir mantığa sahip olup iş zekası sistemlerinde 5-10 yıllık süreleri kapsayacak şekilde database de zaman tabloları oluşturulabilir.
LFL Raporlamanın şirketlerin iş zekası sistemlerinde doğru raporlama yapabilmesi için aşağıdaki işlemlerin uygulanması gereklidir.
- ERP sisteminde tüm mağaza kartlarında ilgili mağazanın AÇILIŞ ve KAPANIŞ tarihlerinin girişlerinin eksiksiz ve güncel olarak yapılması
- ERP sisteminde tüm mağaza kartlarında ilgili mağaza için birden fazla kez giriş yapılabilecek REFIT (Mağaza Yenilenmesi) BAŞLANGIÇ ve BİTİŞ tarihlerinin eksiksiz giriş yapılmış olması
- ERP sisteminde tüm mağaza kartlarında ilgili mağaza için M2 bilgisinin giriş yapılmış olması
- Perakende Takviminin YIL-AY-HAFTA-GÜN olarak raporlama sisteminde tablolarının oluşturulması ve doldurulması
- MAĞAZA-GÜN- LFL mi? Alanlarından oluşan tablo oluşturmak ve her gün bu alanları dolduracak script yazmak.